Fluitend de feestdagen door

- 12 December 2016 - Marije Stroot
Fluitend de feestdagen door

Niet alle kinderen kunnen omgaan met decemberprikkels en bijhorende spanning. Nadja Jansen en Marije Stroot van Praktijk Mozaiek geven je hiervoor enkele tips hoe hiermee om te gaan.

Als de eerste sinterklaasversieringen opduiken in het straatbeeld en de supermarkt, breekt voor veel kinderen een spannende periode aan. Zowel de komst van Sinterklaas als de feestdagen brengen naast alle gezelligheid ook de nodige drukte en onrust in veel gezinnen. Denk aan cadeautjes, kerstfeestjes, later gaan slapen, nieuwjaarsbrieven schrijven en voorlezen, … Niet alle kinderen kunnen hier even goed mee om gaan. Druk gedrag, slecht slapen, broekplassen, minder goed luisteren, snel overspoeld worden door emotie, … kunnen signalen zijn dat uw kind het moeilijk vindt om alle decemberprikkels een plekje te geven.

Hoe blijf je al die decemberprikkels nu de baas? Wij hebben alvast 6 tips!

Tip 1: pick your battles, maak niet overal een probleem van. Hou in je achterhoofd dat het voor je kind een erg spannende periode is en zie af en toe iets door de vingers.

Tip 2: als je merkt dat je kind overprikkeld raakt, benoem dit dan en maak even tijd en ruimte om tot rust te komen. Ga bv. even samen een rustig spelletje spelen of maak een korte wandeling.

Tip 3: jonge kinderen kunnen vaak nog niet goed verwoorden hoe ze zich voelen, waar ze zich zorgen om maken of waar ze bang voor zijn. Het kan dan helpend zijn om hen op een creatieve manier dit gevoel te laten uiten. Bv. schilderen, tekenen, knutselen, kleien, …

Tip 4: zorg ook voor voldoende rustmomenten thuis tussen de feestjes door. Kinderen hebben meer tijd nodig dan volwassenen om alle indrukken te verwerken.

Tip 5: Maak voor een feestje duidelijke afspraken met je kind en hou daarbij je verwachtingen reëel. Bespreek vooraf hoe de dag zal verlopen en wat er wordt verwacht. (Bv. waar gaan we naartoe, wie zal er zijn, wat gaan we doen en in welke volgorde). Hou rekening met de leeftijd en het karakter van je kind. Twee uur tafelen met de hele familie klinkt gezellig, maar is voor de meeste kinderen gewoonweg niet haalbaar.

Tip 6: hou vast aan de avondroutine, ook al is het al laat en is iedereen moe. Het geeft je kind houvast en zorgt ervoor dat hij/zij sneller in slaap zal vallen.

Geschreven door: Marije Stroot - Orthopedagoge

Orthopedagoge Marije Stroot biedt samen met klinisch psychologe Nadja Jansen onder de naam Praktijk Mozaiek kinderen van 0 tot 21 jaar en hun ouders opvoedingsondersteuning en psychologische begeleiding aan.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×