Flesvoeding & kraantjeswater

Flesvoeding & kraantjeswater

Krijgt jouw kindje flesvoeding? Dan zul je dit waarschijnlijk aanmaken met kraantjeswater. Maar is dat eigenlijk wel zo goed? Of kun je de voeding eigenlijk het beste aanlengen met bronwater? Mama en Zo zocht het voor je uit!

Eigenlijk is het simpel: het leidingwater in België is van prima kwaliteit en dus geschikt om zuigelingenvoeding mee te kunnen aanlengen Er zijn wel een aantal basisregels.

Koud water

Gebruik altijd koud water dat rechtstreeks uit de kraan komt, dus geen warm water uit boiler of geizer. Door verbrandingsprocessen kan het water dan namelijk metalen bevatten.

Controleer de leidingen

Bij vooroorlogse huizen kunnen de leidingen van lood gemaakt zijn. In dat geval is kraantjeswater niet geschikt om flesvoeding aan te maken. De loodconcentratie in de voeding kan dan te hoog worden voor kinderen van 0 tot 6 maanden. Dit komt overigens niet zo heel vaak voor, maar je kunt het maar beter even controleren op voorhan.

Bronwater

Natuurlijk kun je – als je dat prettiger vindt of niet helemaal zeker bent over de kwaliteit van het leidingwater, wanneer je op reis bent bijvoorbeeld – ook gebruik maken van bronwater om de papfles aan te lengen. Let er dan wel op dat je bronwater gebruikt met een laag natriumgehalte, zoals Spa Reine, Bar le Duc of Evian. Voor het bereiden van flesvoeding met bronwater gelden dezelfde regels als voor het aanmaken van voeding met kraantjeswater.

De regeltjes

 • Het klaarmaken van flesvoeding moet precies en vooral ook hygiënisch gebeuren. Kleine kindjes zijn immers zeer vatbaar voor bacteriën en in zuigelingenvoeding kunnen deze zich goed gaanvermenigvuldigen. Lees dus de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed en houd deze aan. Geef je kindje ook geen schepje meer of minder dan op de verpakking staat, dit is echt niet nodig.
 • Was voor het bereiden van voeding altijd je handen en zorg ervoor dat je werkoppervlak proper en hygiënisch is.
 • Geef de voeding van zodra deze op temperatuur is.
 • Als het echt noodzakelijk is, kun je 1 of 2 papflessjes van te voren klaarmaken. Dit kan bijvoorbeeld ’s nachts nog wel eens praktisch zijn. Zorg er wel voor dat je de bereide voeding direct in de koelkast legt, bij een temperatuur van 4 graden of lager.
 • Voor direct gebruik kun je ongekookt water nemen. Wanneer het papflesje bewaard moet worden in de koelkast, moet je het water wel eerst koken.

Het koken van water

Wanneer je het water voor gebruikt wilt koken, bijvoorbeeld omdat het flesje nog enige tijd bewaard wordt in de koelkast, kun je een theeketel of waterkoker gebruiken. Gebruik liever geen theeketel van alumnium of met een aluminiumbodem; dit zou het aluminiumgehalte in de voeding kunnen verhogen. Een te hoog aluminiumgehalte kan de ontwikkeling van je kindje negatief beïnvloeden. Gebruik je een waterkoker, neem er dan eentje zonder zuiveringsfilter. Het is voor Belgisch leidingwater onnodig om het water voor gebruik te filteren, en juist die filters willen nog wel eens een broedplaats voor bacteriën zijn. Het verwarmingselement van een waterkoker is van roestvrij staal (inox) en levert geen problemen op. Kook je het water in een pannetje, laat het dan 3 tot 5 minuutjes goed doorkoken.

Het opwarmen van voeding

Flesvoeding uit de koelkast of koud bron- of kraantjeswater kun je opwarmen tot lichaamstemperatuur. Dit kun je doen met behulp van een flessenwarmer of door het flesje in de microgolf of een pannetje water te verwarmen. Let erop dat je de voeding niet te heet laat worden en zeker nooit laat koken. Controleer de temperatuur door een beetje voeding op je pols te druppelen. Je wilt immers niet dat jouw kindje zijn mondje verbrandt. De voeding dient ongeveer zo warm te zijn als je eigen huid.

Microgolf

 • Verwarm nooit minder dan 50 ml. Bij kleinere hoeveelheden is de kans op oververhitting te groot.
 • Verwarm de voeding bij voorkeur in een plastic flesje. Glazen flessen kunnen breken of zelfs ontploffen.
 • De tijdsduur is afhankelijk van de hoeveelheid voeding, maar ook van het vermogen van de microgolf. Controleer dit dus altijd, zeker wanneer je de voeding verwarmt in een ‘vreemde’ microgolf. Een richtlijn voor de tijdsduur is:
  • 100 ml ca. 30 seconden op 600 watt
  • 150 ml ca. 45 seconden op 600 watt
  • 200 ml ca. 60 seconden op 600 watt
 • Schud het flesje voor gebruik rustig om, om de warmte te verdelen, want de voeding is in de fles een stuk warmer dan aan de buitenkant.
 • Borstvoeding warm je liever niet op in de microgolf, omdat er dan belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Een enkele keer is niet zo erg, maar maak er liever geen gewoonte van. Het is hierbij belangrijk dat de melk niet warmer wordt dan 30-35 graden Celsius. Dit is een goede drinktemperatuur. Afgekolfde melk verliest beschermende stoffen bij temperaturen boven de 50 graden Celsius. Schud de papfles halverwege het verwarmen een keertje om, om de warmte te verdelen en doe dit ook aan het einde van de opwarmtijd. Zo blijven de beschermende stoffen zoveel mogelijk behouden.

Het bewaren van voeding

Zuiglingenvoeding kan in de ijskast maximaal 8 uur bewaard worden, bij een temperatuur van 4 graden of lager. Bij hogere temperaturen is er weer een risico op bacteriegroei en de kans daarop is nog hoger als je ongekookt water hebt gebruikt bij de bereiding van de voeding.

Controleer de temperatuur!

Uit onderzoek is gebleken dat in ruim 40% van de huishoudens de temperatuur van de koelkast niet goed is afgesteld, vaak zelfs boven de 7 graden! Controleer de koelkasttemperatuur dus voordat je een papflesje koelt.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×