Wat is een lactatiekundige?

Wat is een lactatiekundige en wat doet hij/zij precies?

Als je bent bevallen krijg je in het ziekenhuis hulp van vroedvrouwen en kraamverzorgsters. Vaak kunnen zij je ook begeleiden bij de borstvoeding. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld vertellen over het belang van huid op huid contact of wat stuwing is en hoe je daarmee kunt omgaan. Ook leren ze je hoe je je baby kunt aanleggen in verschillende houdingen. Als het allemaal niet zo goed lukt met de borstvoeding - bijvoorbeeld omdat je baby niet aan de borst kan drinken, omdat jij tepelkloven krijgt of omdat het voeden pijn blijft doen - kan een lactatiekundige ingeschakeld worden. Maar ook wanneer je kindje veel huilt zonder dat je hem of haar kunt troosten kan een lactatiekundige ingezet worden.

Een lactatiekunde is geen arts, maar een specialist op het gebied van borstvoeding. Soms verwijst ze je door naar je huisarts, bijvoorbeeld bij spruw, maar een huisarts kan je ook doorsturen naar een lactatiekundige.

Op Mama en Zo vind je de blogs van Jorien De Maeyer die naast vroedvrouw en pediatrisch verpleegkundige in het UZA ook lactatiekundige is. Zij helpt je met al je vragen rond borstvoeding(sproblematiek).

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×