Je baby’s ontwikkeling: week 5

Je baby’s ontwikkeling: week 5

Je baby gaat steeds meer vormen en kleuren interessant vinden. Hij kan zich met beide ogen focussen op een object dat voor hem wordt gehouden en misschien volgt hij het als je het heen en weer beweegt. Ook herkent hij nu jouw stem en geur. Andere mensen herkent hij nog niet zo goed.

Darmkrampjes

Je baby kan al last hebben van darmkrampjes sinds hij drie weken oud is. Deze krampjes krijgt hij omdat zijn spijsverteringsstelsel nog niet goed functioneert. Rond deze week zijn de darmkrampen van je kindje het ergst. Hierdoor zal hij ook zeker last hebben van huilbuien. Dit zal aanhouden tot hij ongeveer 8 weken oud is. Gelukkig hebben de meeste baby’s hier na 12 weken geen last meer, dus nog even volhouden! Pranarom ontwikkelde de PranaBB buikjesolie om je baby een ontspannen buikmassage te geven en zo de darmwerking te bevorderen. Ook kun je Infacol toedienen ter verlichting van buik- en darmkrampjes en om efectief vastzittende lucht te bevrijden. Informeer bij je apotheker voor deze of andere producten.

Lichaamstemperatuur

Je baby kan de eerste twee maanden van zijn leven zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Let dus op dat hij het niet te warm of te koud krijgt. Kleed je kindje dus goed aan. Warm eventueel zijn bedje op voor het slapen gaan met een warme kruik. Of trek juist een laagje kleertjes uit wanneer het in de zomer erg warm is.

Wel of geen fopspeen?

Twijfel je of je je baby een fopspeen moet geven? Een fopspeen troost je kindje door de zuigbewegingen, maar er zijn discussies of het goed of slecht is voor de ontwikkeling. Slissen, verkeerd slikken en beschadiging van het gebit zijn allemaal lange termijn gevolgen. Als je zorgt dat je kindje rond zijn tweede stopt met het gebruiken van de fopspeen, zijn deze gevolgen te beperken. Houd er wel rekening mee dat het stoppen met fopspenen erg moeilijk kan zijn! Bij twijfel informeer je best even bij je apotheker of tijdens een consultatie bij Kind & Gezin.

Wist je dat...

Je baby zo’n 10.000 smaakpapillen heeft? Dit zijn er veel meer dan dat jij hebt. Ze zitten niet alleen op zijn tong maar ook aan de zijkanten en aan de achter- en bovenkant van zijn mond. Baby’s kunnen heel goed smaken onderscheiden en hebben een voorkeur voor zoetigheid.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×