Je baby’s ontwikkeling: week 43

Je baby’s ontwikkeling: week 43

Je baby is happy met zijn nieuwe zelfstandigheid. Hij wil zelf bepalen wat hij doet, hoe hij dit doet en wanneer. Daarom zal hij rond deze tijd wel vaak ‘nee’ te horen gaan krijgen, want aan de gordijnen hangen vind jij natuurlijk geen goed idee!

Je baby & taal

Vaak vinden kindjes van deze leeftijd het zalig om met je te babbelen. Je kunt helpen om zijn woordenschat en begrip voor taal te ontwikkelen. Benoem bijvoorbeeld alles wat je ziet,  spreek het langzaam uit en wacht op een reactie. Misschien imiteert hij je wel. Ook helpt het om vragen te stellen of zijn woordjes te herhalen.

Minder vaak ‘nee’ zeggen

Nu je baby zijn grenzen verkent, zeg je vaker dan ooit ‘nee’ tegen hem.  Kijk uit dat dit geen automatisme wordt. Probeer je kindje ook positief te stimuleren en hem niet teveel af te remmen in zijn enthousiasme. Zo beperk je het gebruik van ‘nee’:

  • Zorg dat je geen nee hoeft te zeggen. Laat je bril bijvoorbeeld niet slingeren, dan kan hij er ook niet mee spelen.
  • Geef je baby een complimentje wanneer hij zich ged gedraagt.
  • Leid hem af als hij iets stouts doet, geef hem bijvoorbeeld een speeltje waarmee hij wel mag spelen.
  • Gebruik enkel ‘nee’ wanneer hij echt iets stouts doet en spreek het dan krachtig uit. Zo verliest het zijn werking niet.

Wist je dat...

Samen een boekje ‘lezen’ de perfecte manier is om je baby nieuwe woorden en voorwerpen te laten leren kennen? Je hebt in huis hoogstwaarschijnlijk geen paard (!) maar door dit dier aan te wijzen in een boekje, onthoudt je baby hem toch.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×