Je baby’s ontwikkeling: week 32

Je baby’s ontwikkeling: week 32

Wist je dat je baby zelf aangeeft hoeveel eten hij nodig heeft? Dit kan gemakkelijk per dag verschillen, dus maak je geen zorgen. Wanneer een kindje niets wilt eten of consequent vast voedsel weigert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of kinderarts.

Je baby & emoties

Ben je chagrijnig of juist blij? Dat zal je vanaf nu ook aan je baby gaan merken, want hij pikt steeds beter gevoelens van anderen op. Zo kan je kindje bij het zien van verdriet spontaan gaan wenen! Let dus op, want je baby wordt steeds gevoeliger voor jouw buien. Maar ook krijgt hij zelf steeds beter door hoe hij zijn gevoel kan communiceren. Het kan zomaar zijn dat hij je een kusje geeft om te zeggen dat hij je lief vindt. Als je hier fier op reageert zal hij dit sneller weer doen.

Nog meer brabbelen

Op deze leeftijd gaat je baby naast klinkers zoals ‘aah’ en ‘ooh’ ook medeklinkers zeggen. Vaak beginnen baby’s met de ‘k’, ‘p’, ‘b’ en ‘m’, maar volgen andere letters snel. Om je baby te stimuleren kun je langzaam en duidelijk tegen hem blijven praten. Hij weet nog niet wat de woorden precies betekenen, maar luistert vooral naar het begin en einde van je woord en zal je gaan imiteren.

Jij & je partner

Veel koppels beginnen uit elkaar te groeien zodra de nieuwigheid van de rol als mama en papa eraf is. Vaak besef je nu pas wat een enorme impact jullie baby op je leven heeft. Het is gemakkelijk om elkaar kwijt te raken in deze periode, dus blijf alert! Erken je gevoelens en bespreek ze met je partner, de kans is groot dat hij ook van alles te zeggen heeft. Probeer het vanuit elkaars oogpunt te zien en kijk samen naar oplossingen.

Wist je dat...

De meeste baby's het fijnste slapen in een kamer die rond de 18 graden is? Warm of koud, zorg ervoor dat een babykamertje goed op temperatuur is.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×