Je baby’s ontwikkeling: week 19

Je baby’s ontwikkeling: week 19

Het kan gebeuren dat je rond deze tijd je baby 'mama' of 'papa' hoort zeggen. Een mijlpaal! Maar hoorde je het nu echt of niet? Het kan zijn dat je baby 'mama' of 'papa' zei, maar waarschijnlijk duurt het nog een paar maanden voor hij echt snapt dat die geluiden jullie namen zijn.

Je baby & ontwikkeling

Je kindje is een echte praatjesmaker en maakt steeds meer geluiden. Gemurmel, gekir, gegibbel en gelach; alles komt voorbij. Nu hij bijna 6 maanden oud is, kan hij bekende stemmen goed herkennen en hoort hij ook verschil in de manier van praten. Maar het is nog te vroeg voor hem om de woordjes te begrijpen die je zegt. Wel snapt hij het verschil tussen een goedkeurende stem en een boze stem. Let wel op, want hij kan snel gaan huilen van een boze toon in je stem!

Tweetalig opvoeden

Willen jullie je kindje tweetalig opvoeden? Bedenk dan dat een baby al bij de start direct woorden en klanken oppakt. Start hier dus direct mee bij de geboorte. Vanaf 2 maanden zal een kindje daadwerkelijk de taal oppikken, vanaf 6 maanden horen ze de verschillen in klanken tussen de verschillende talen en vanaf 8 maanden zal hij de taal actief gaan begrijpen. Tip: veel ouders kiezen ervoor om de mama Nederlands te laten spreken tegen hun kindje, terwijl de papa's Frans (of een andere taal) spreken.

Een slaapritueel

Wanneer je een slaapritueel voor je baby ontwikkelt, slaapt hij rustiger en sneller in. Probeer daarom een routine te bedenken. Richting bedtijd kun je hem voeden, in bad doen en zijn pyjama aantrekken. Vervolgens kun je nog een liedje zingen en hem in zijn bedje leggen. Je baby zal deze handelingen langzaam gaan herkennen als 'tijd om te gaan slapen'. Als je baby een dutje gaat doen, zorg dan dat de kamer donker is. Zo gaat je baby donker (en dus de nacht) associëren met slapen.

Wist je dat...

Veel nieuwe ouders het contact met hun vrienden verwaarlozen? Zorg dat je hier niet bijhoort en blijf afspreken! Natuurlijk verwacht niemand dat je nu tot laat op café gaat, maar even een koffietje drinken of bellen met een vriendin is niet zoveel moeite.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×