Je baby’s ontwikkeling: week 11

Je baby’s ontwikkeling: week 11

Deze week kan je kindje al wat van zijn eigen gewicht tillen wanneer je hem rechtop houdt. Toch heeft hij of zij nog een lange weg te gaan voordat hij kan staan of lopen. Het zal je misschien opvallen dat je baby geen allemansvriend meer is! Hij herkent nu de mensen om zich heen en vertrouwt een vreemd gezicht niet zo snel meer.

Je baby & ontwikkeling

Het is knap hoe je baby zich ontwikkeld heeft de afgelopen weken. De spieren van je baby’s nek, schouders en rug zijn tegen de derde maand al een stuk sterker geworden. Als je kindje omhoog wil kijken, zal hij geen last meer hebben van een ‘wiebelhoofdje’. Door zijn ontwikkelde spieren kan hij zijn hoofd wel een minuut lang overeind houden. Tenminste, als je zijn interesse weet te houden! Ook leert hij steeds beter zijn armen, benen en handen te coördineren.

Beginnen met voorlezen

Zelfs op deze leeftijd heeft voorlezen aan je kindje al nut. Door de toon van je stem, de accenten, klanken en timing, leert je baby een taalritme te herkennen en zal dit hem uiteindelijk helpen om te leren praten. Oefen dus regelmatig met praten en voorlezen tegen je baby en probeer te variëren zodat je baby zoveel mogelijk verschillende klanken voorbij hoort komen. Let bij het kiezen van een voorleesboek erop dat het veel (felgekleurde) plaatjes bevat waarnaar je baby kan kijken.

Wist je dat...

Veel moeders zot worden van alle goedbedoelde adviezen? Je bent als nieuwe mama misschien nog wat onzeker, maar vaak vertelt jouw moederinstinct je precies wat je moet doen. Probeer wat vaker op je eigen gevoel te vertrouwen! 

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×