Je baby’s ontwikkeling: maand 18

Je baby’s ontwikkeling: maand 18

Rond deze tijd kun je een groeispurt verwachten. Je kindje houdt van klimmen, lopen en ook zijn geheugen wordt beter. Verstoppertje spelen met zijn speelgoed is leuk en traint daarmee ook nog eens zijn geheugen. Je zult zien dat hij er steeds beter in wordt.

Week 1) Van ledikantje naar groot bed

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen overstappen naar een groot bed. Meestal gebeurt dit tussen de 18 maanden en 3,5 jaar oud. Praktische zaken zoals een nieuw broertje of zusje of zindelijk worden, is vaak de reden. Wil jij de overstap maken? Lees dan onze handige tips »

Week 2) Leer 'nee' zeggen

Je kindje kan op deze leeftijd behoorlijk volhoudend zijn! Zo wensen veel peuters gedragen te worden of drijven ze op een andere manier graag hun zin door. Het is belangrijk dat je niet altijd toegeeft aan zijn wensen. Trek duidelijke grenzen en laat zien dat jij bepaalt wat er wel of niet gebeurt. Zo zeg je 'nee' tegen je peuter »

Week 3) Voorkeur voor mama of papa

Een voorkeur voor jou of je partner; het gaat gebeuren. Mama die hem moet aankleden, met hem moet spelen en vooral papa die het dan niet mag doen. Of andersom. Het beste kun je jezelf inprenten dat dit een fase is en je kindje hier weer overheen groeit. Maak er geen big deal van, want dat kan dit gedrag alleen maar versterken. Meer tips om met deze fase om te gaan »

Week 4) Vriendjes maken

Nu je kindje 18 maanden is, kan hij interesse gaan tonen in andere kindjes. Vooral kinderen van zijn eigen leeftijd vindt hij reuze interessant. Hij zal zijn nieuwe vriendjes onderzoeken en misschien zelfs wel duwen of aanraken. Geen zorgen, het hoort er bij. Hoe meer je kind met andere kinderen kennismaakt, hoe socialer hij wordt. Bekijk hier zijn sociale mijlpalen »

Wist je dat… de energie van een kindje van deze leeftijd oneindig lijkt? Als het je soms teveel is, kun je er beter in meegaan dan het proberen te bestrijden. Des te sneller is het gedaan. Dus zet een muziekje op en ga samen lekker dansen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×