Je baby’s ontwikkeling: maand 16

Je baby’s ontwikkeling: maand 16

Een kindergebitje gezond houden, is zeer belangrijk. Ook al zijn het verlopige melktanden. Als je je kind nu aanleert om goed te poetsen, is dat een gewoonte die de rest van zijn leven meegaat.

Week 1) Bang voor harde geluiden

Een boormachine, stofzuiger of vaatwasmachine; angst voor harde geluiden kan zomaar ontstaan. Het beste kun je je kind uitleggen waar vandaan het geluid komt en hem of haar er langzaam aan laten wennen. Gelukkig is dit vaak een fase waar kinderen doorheen gaan en zal dit vanzelf over gaan naarmate een kind ouder wordt. Wil je nu actie ondernemen? Tips voor een bang kind »

Week 2) Introduceer een slaapritueel

Naar bed gaan wordt een stuk minder frustrerend wanneer je een vast slaapritueel introduceert. Hiermee leer je een kind een ritme aan en dit zal een houvast geven gedurende de dag. Een slaaproutine hoeft niet lang te duren, tussen de 20 en 30 minuutjes is reeds voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een kindje in bad te steken, pyjama aan doen, tanden poetsen en voorlezen. Zo stel je een slaapritueel samen »

Week 3) Afscheid van het ochtenddutje

Wanneer een kindje tussen de 16 en 18 maanden oud is, zal hij geen ochtenddutje meer nodig hebben. Enkel een middagslaapje zal volstaan. In het begin zal het middagslaapje wel iets langer zijn, omdat hij zal moeten wennen aan het extra wakker zijn. Voel de slaapbehoefte van je kind dus goed aan, anders kan hij prikkelbaar worden. Afscheid nemen van het ochtenddutje »

Week 4) Wanneer begin je met opvoeden?

Geef je hem nu al straf of wacht je ermee totdat je kindje ouder is? Straf geven heeft op deze leeftijd heeft absoluut nog geen zin, maar het is wel van belang om duidelijk te maken wat oké is en wat niet. Zo leert je kindje ook zijn grenzen kennen. Wees duidelijk en consequent, kinderen groeien op deze manier op met een duidelijk idee van de regels. Meer over beginnen met opvoeden »

Wist je dat… oogproblemen bij jonge kinderen vaak over het hoofd worden gezien? Als je kind zijn ogen toeknijpt en soms scheel kijkt, is het verstandig om langs te gaan bij een opticien.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×