Hoe & wat: babymassage

Hoe & wat: babymassage

Je baby een massage geven, is de perfecte manier om je kindje te laten ontspannen. Maar het is niet alleen heerlijk ontspannend, een babymassage helpt bovendien de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert je baby’s zintuigen. Daarnaast versterkt het ook nog de band tussen jou(w lief) en je baby. Lees hier hoe je het aanpakt.

Van start

Je baby mag het tijdens de massage natuurlijk niet koud krijgen, zorg daarom dat de kamer warm is, zo rond de 22 graden. Let erop dat je baby niet net een voeding heeft gehad, anders kan je kindje rap misselijk worden en gaan spugen door de druk op zijn buikje. Doe juwelen en horloge af en zorg voor een zachte handdoek. Gebruik voor de massage babyolie, dit houdt je baby’s huidje zacht en soepel. Je kunt je baby masseren op de grond (op een zacht dekentje), op je bed of de commode. Kies de plek die voor jou het fijnst is!

Mama en Zo tip: Heeft jouw kindje last van een droog huidje? Lees in ons artikel 'Huidprobleem: Droge huid' hoe je dit het best kunt oplossen.

De massage in 6 stappen

 

 1.  Begin bij de voetjes of beentjes. Maak van je hand een cirkel en maak strijkende bewegingen vanaf de liesjes richting de voetjes.
 2. Pak de onderbenen en maak voorzichtig fietsbewegingen met de knietjes naar het buikje toe.
 3. Masseer de onderkant van de voetjes met een platte duim. Doe dit cirkelvormig, van de hiel naar de tenen toe.
 4. Masseer nu de armpjes en de handjes van je baby op dezelfde manier.
 5. Leg je handen op de borst van je kindje en streel naar de zijkant van het lichaam. Strijk daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup. Draai als laatste met je platte hand cirkels over het buikje van je baby.
 6. De rug van je baby kun je enkel masseren wanneer het hoofdje volledig ontspannen is. Gebruik hiervoor dezelfde techniek als bij de buik. Twijfel je, sla dan de rug over.

Tips voor de babymassage

 • Totdat je baby ongeveer 6 weken oud is, gaat het bij de massage met name om het huidcontact door het maken van zachte, strelende bewegingen. Pas na week 6 kun je de spieren en de huid iets steviger gaan masseren.
 • Probeer voor de massage een vast tijdstip te vinden. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan, zodat je baby heerlijk ontspannen is, of wanneer je je kindje net in bad hebt gestoken.
 • Begin met een massage van een minuut of 5. Dit kun je later uitbreiden tot 20 minuutjes.
 • Zorg dat je zelf ook ontspannen bent awanneer je masseert en maak rustige, voorzichtige bewegingen. Als je echt alle aandacht geeft aan je baby, versterk je daarmee jullie band!
 • Masseer je baby niet als hij krampjes heeft. Hiervoor moet je speciale technieken toepassen en kan het juist pijnlijk zijn als je verkeerd masseert.
 • Laat je partner ook jullie kindje masseren, zodat ook zij hun band extra kunnen versterken.

Effecten van de massage

Iedere baby reageert weer anders op een massage. Sommige kindjes worden er actief van, anderen vallen meteen in slaap. Als je erachter bent hoe jouw baby reageert, kun je er dus bewust voor kiezen om de massage ’s ochtends of ’s avonds te geven. Als je je baby masseert versterk je niet alleen jullie band, maar bevorder je ook zijn motoriek, ademhaling en spierontwikkeling. Ook is het goed voor de spijsvertering en stimuleert het zijn immuunsysteem.

Mama en Zo tip: Met alle hectiek om je heen, is het als mama soms moeilijk om een ritme te vinden. Maar baby's kunnen een ritme goed gebruiken. Wil jij weten waarom en hoe je je ritme kunt vinden? Lees dan ons artikel 'Waarom regelmaat echt werkt' 
 

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×