Zesde ziekte

Zesde ziekte

De Zesde ziekte is een licht besmettelijke infectieziekte die voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer 3 jaar. Je kindje krijgt plotseling hoog oplopende koorts die 3 tot 5 dagen aanhoudt. Vervolgens lijkt je kindje te gaan genezen maar dan verschijnt de eerste uitslag. Er ontstaan kleine, lichtrode vlekjes op het lichaam van je kind, en kan zich soms uitbreiden naar de ledematen, het gezicht en de nek. De uitslag jeukt niet en trekt binnen 1 of 2 dagen weer weg. De Zesde ziekte gaat vaak gepaard met gezwollen klieren in de hals en op het achterhoofd.

De Zesde ziekte, in officiële termen erythema subitum, dankt zijn Nederlandstalige naam aan de volgorde die vroeger gehanteerd werd om de diverse vlekjesziekten te beschrijven: mazelen, rode hond, roodvonk, de ziekte van Filatov-Dukes, erythema infectiosum (de Vijfde ziekte) en erythema subitum (de Zesde ziekte). De ziekte van Filatov-Dukes bleek echter een variant van de rode hond te zijn en kwam daarom te vervallen. De officiële Latijnse naam betekent eigenlijk niets meer dan ‘plots verschijnende vlekjes’

Hoe ontstaat het?

De aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat zich waarschijnlijk verspreidt via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes die afkomstig zijn uit de neus- en keelholte van een ziek kind. De incubatietijd - de tijd tussen het moment van besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen ontstaan - is 10 tot 15 dagen. De Zesde ziekte is een onschuldige ziekte die spontaan geneest. Je hoeft er in principe dus niet mee naar je huisarts. De besmettelijkheid is niet groot en complicaties komen nauwelijks voor. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt, totdat de vlekjes weer zijn verdwenen.

Wat kun je eraan doen?

Eigenlijk kun je niets anders doen dan je kindje te laten uitzieken. Als je baby zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel een pijnstiller - speciaal voor kinderen - geven. Laat je kindje veel drinken en koel het af in het badje of onder de douche of met een lauw washandje. Je baby hoeft niet in bed te blijven, maar mag ook gewoon naar buiten. Hij geeft zelf wel aan wanneer hij wil rusten. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kledij die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Wanneer je kindje het koud heeft of rilt, kun je het tijdelijk extra toedekken. Zorg wel voor goede ventilatie en zet regelmatig de vensters open van je huis om te luchten. Leer kinje kindje dat hij zijn handje voor de mond moet houden als ze hoesten of niezen en vertel je bezoek op voorhand dat je kindje een besmettelijke ziekte heeft.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je kind hoge koorts krijgt (boven de 40 graden) zonder andere duidelijke verschijnselen, en vooral als de koorts na 48 uur niet gezakt is. Wanneer je het niet vertrouwt, neem dan ook altijd contact op met je huisarts. Er zijn wel een aantal dzaken die erop wijzen dat het verstandig kan zijn even langs de huisarts te gaan. Bij braken en diarree als ziekteverschijnselen naast de koorts, moet je in ieder geval je huisarts raadplegen. Ook wanneer je baby slap en lusteloos is, niet reageert tijdens de koortsaanvallen en geen behoefte heeft aan drinken, kun je beter je huisarts om advies vragen. Stuipen vormen eveneens redenen voor alarm.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×